;ajakanvartijan reitti ehdolla Vuoden yleisöteoksi (kuva: Hanna Siira)

Ajankohtaista

Majakanvartijan reitti ja Svanten ohjaama kierros tulevat taas

Majakanvartijan reitti ja kierros olivat yksi viime vuoden joulunajan vetonauloista Suomenlinnassa. Viime talvena ohjelmat saivat yhteensä noin 1800 osallistujaa.

Majakanvartijan reitti on omatoimisesti suoritettava polku linnoituksen halki. Majakanvartijan kierros on ohjattu maksullinen retki Suomenlinnan talvikaudella, jossa majakanvartija Svante on itse paikalla kuljettamassa osallistujat läpi linnoituksen historian.

Suomenlinnan talveen haluttiin luoda tarina, joka kertoisi Suomenlinnan historiasta ja nykypäivästä tavalla, jota voi lähestyä myös ilman joulua. Suomenlinnan maailmanperintökohdetta hallinnoiva, ylläpitävä, restauroiva ja esittelevä Suomenlinnan hoitokunta tilasi interpretaatiota eli Unesco-kohteen esittelyä tukevan ohjelman Suomenlinnan auktorisoidulta opaspalveluiden järjestäjältä Ehrensvärd-seuralta. Myös Suomenlinnatours-nimellä tunnettu toimija toteuttaa useita erilaisia opastuksia historiakierroksista teemaopastuksiin Suomenlinnassa.

Monialaista osaamista yhdistämällä syntyi helposti lähestyttävä tarina Suomenlinnasta

Majakanvartijan reitin ja kierroksen tekijät ovat Jani Tihinen (tarinoiden käsikirjoitus), Sanna Pietilä (nuket ja miljööt) ja Hanna Siira (kuvitus).

Suomenlinnassa järjestettävän Majakanvartijan kierroksen majakanvartija Svante Svartö on Jani Tihinen

Suomenlinnaan sijoittuvan Majakanvartijan kierroksen majakanvartija Svante Svartö on Jani Tihinen.

Idea tuli Suomenlinnan kirkon tornissa tuikkivasta majakasta. Reitin varrella on kahdeksan pistettä lähelle Sinistä reittiä ja Suomenlinnan päänähtävyyksiä, joissa voi tutustua Svanten ystäviin sekä linnoituksen eri aikakausiin, toimintoihin, historiaan ja nykypäivään.

Tarinaa tehdessä on ajateltu erityisesti viskareita, eskareita ja alakoululaisia, mutta on ollut mukava huomata, että siitä on ollut iloa myös aikuisille. Aikuisia on osallistunut myös ilman lapsia”, sanoo Tihinen.

Pienet yksityiskohdat kertovat maailmanperinnöstä

Tekijätiimin yhteisen aivoriihen jälkeen hahmot ja tarinan ainekset olivat selvillä, ja Sanna Pietilä alkoi muotoilla niitä eloon.

”Oli hauskaa miettiä miettiä miljöitä, hahmojen mittasuhteita, ruumiinrakennetta ja kasvonpiirteitä sekä asuja. Ne kaikki kertovat jotain, johon löytyy perusteet vaikkapa hahmon yhteiskuntaluokasta tai ammatista”, Pietilä kertoo.

Esimerkiksi aatelisneito Sofia auttaa tutustumaan 1700-luvun säätyläisen elämään Suomenlinnassa ja miljöössä on viitteitä linnoituksen perustajan Ehrensvärdin aikaan. Tarinan lisäksi myös kuvat ja nuket kertovat paljon Suomenlinnasta.

Majakanvartijan reittiin kuvituksen on luonut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Hanna Siira. Siiralla on ollut työhuone Suomenlinnassa pitkään, joten linnoitus on hänelle tuttu.

”Oli kiehtovaa kuvittaa Svanten ympäristöä, ja miettiä millaisissa maisemissa Jänis Pitkäloikka seikkailee.”

 

Lisätietoa opastetuista kierroksista ja Majakanvartijan reitistä:
www.suomenlinnatours.fi

Kaikki uutiset