Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Näyttely: Suomen ja Suomenlinnan matka maailmankartalle

Suomenlinnassa avataan maanantaina 19.2.2024 uusi näyttely Maanmittausta ja kartoitusta Suomessa 390 vuotta. Näyttelyssä tutustutaan maanmittauksen ja kartoituksen pitkään perinteeseen ja kiinnostavaan kehitykseen sotilaskartoitushankkeiden ja salaisten karttojen kautta kohti nykyaikaa. Lisäksi näyttelyssä kohtaavat Suomenlinna ja Struven ketju, kaksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta.

Näyttelyssä on esillä yli kaksikymmentä karttaa Suomen eri alueilta ja historian eri vaiheista 1500-luvulta 2000-luvulle. Vanhin esillä oleva kartta on kopio Olaus Magnuksen Carta Marinasta vuodelta 1539. Mukana on myös yksityiskohtainen, koko Suomen kattava yleiskartta vuodelta 1873. Suuresta kartasta löytyy tarkasti nimettynä lähes jokainen tuon ajan suomalainen kylä. Kartta on kooltaan niin suuri, että se on näyttelyssä esillä kahdessa osassa.

Näyttelyyn on valittu mukaan myös neljä karttaa nykyisen Suomenlinnan saariryhmästä. Varhaisin esillä oleva Helsingin saariston kartta esittää saaret 1600-luvulla, kauan ennen kuin linnoitusta oli ryhdytty suunnittelemaan. Suomenlinnan kehityksen lisäksi tutustutaan yksityiskohtaisesti Helsingin kaupungin kasvamiseen 1600-luvulta alkaen.

Karttojen lisäksi näyttelyssä on tarjolla seitsemän tarinan verran tietoa siitä, kuinka Suomi kartoitettiin ja kuinka paljon aikaa ja työtä se vaati. Kartoitukseen tarvittiin ahkeria ja osaavia maanmittareita, poliittisia päätöksiä sekä tiedettä ja teknologiaa. Suomella ja Suomen kartoituksella on ollut myös suuri merkitys maapallon muodon selvittämisessä.

Karttanäyttelyssä on harvinaisella tavalla esillä yhtä aikaa kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta, Suomenlinna ja Struven ketju. Molemmat ovat tuoneet rakennusaikanaan Suomeen kansainvälistä huippuosaamista, joka vauhditti omalta osaltaan myös Suomen kartoittamista.

Näyttely on toteutettu Suomenlinnan hoitokunnan, Maanmittauslaitoksen ja Ehrensvärd-seuran yhteistyönä. Näyttely on ollut syksyllä 2023 esillä Maanmittauslaitoksen tiloissa Pasilassa, Helsingissä.

Maanmittausta ja kartoitusta Suomessa 390 vuotta on esillä Suomenlinna-museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Näyttely sisältyy Suomenlinna-museon pääsylipun hintaan (9 € / 6 € / 5 € / museokortti / Helsinki-kortti). Museo on avoinna jopa päivä klo 10.30–17.00.

Kaikki uutiset