Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Ravintola Walhalla on tunnettu gourmet-klassikoistaan

Kustaanmiekan kärkeä kohti mutkittelee kävelytie. Mutkan takana avautuu laaja terassialue, jonka keskeltä käydään sisään Walhallan holveihin. Ravintolassa soi hiljainen musiikki ja valkoisilla liinoilla päällystetyt pöydät kiertävät holvia. 1700-luvun puolivälistä peräisin oleva tila on myös keskipäivällä tunnelmallisen hämärä.

Ravintola Walhalla ja Pizzeria Nikolai sijaitsevat Suomenlinnan eteläkärjessä lähellä Kuninkaanporttia. Walhalla rakennettiin vuosina 1949-1951 Helsingin valmistautuessa vuoden 1952 olympialaisiin.

Ravintola on saanut nimensä salaseurasta, joka toimi Viaporissa 1780-luvulla. Pohjoismaisessa mytologiassa Walhalla on paratiisi, jonne sankarit pääsivät kuolemansa jälkeen ikuisiin juhlapitoihin. Pizzeria Nikolai on saanut nimensä Nikolai Sinebrychoffin mukaan. Hän perusti Suomenlinnaan nykyisin kaikkien tunteman panimon vuonna 1819.

Klassikot pysyvät suosiossa läpi vuosien

Walhallan yrittäjänä toimii Inkeri Saves. Hänen tiensä Walhallaan on käynyt monen mutkan kautta. Saveksen kiinnostus ruokaa ja etenkin ranskalaista keittiötä kohtaan syntyi jo lapsuudessa. Hän muistaa lapsuudesta vierailut perhetuttujen pitämässä ravintola Monte Carlossa Etelä-Esplanadilla. Lomilla Saveksen perhe kiersi autolla ympäri Ranskaa.

Ravintola Walhallan sisätila

– Sieltä sen kipinän on täytynyt lähteä, Saves sanoo.

Walhallan yrittäjänä hän aloitti vuonna 2005. Pian mukaan lähti keittiömestarina edelleen toimiva Staffan Mathlin, joka toteuttaa Saveksen suunnitteleman menun. Menua uudistetaan vuosittain, ja inspiraatiota siihen Saves käy hakemassa matkoilla Ranskassa.

– Menussa klassinen skandinaavinen keittiö kohtaa ripauksen Ranskaa ja Venäjää, Saves kertoo.

Ruokalistan suosikkeina ovat läpi vuosien säilyneet muun muassa tartarpihvi ja kuhaa Mannerheimin tapaan.

Pysyvät asiakassuhteet ovat Walhallan toiminnan kulmakiviä

Walhalla toimii tilausravintolana, kun taas Pizzeria Nikolain ovet ovat avoinna kaikille pizzannälkäisille läpi kesän. Walhallan ja Nikolain yhteydessä on myös suuri näköalaterassi, jolta avautuu upea merimaisema.

Monet Walhallan asiakassuhteista ovat jatkuneet jo neljännesvuosisadan ja niillä on suuri merkitys ravintolalle.

– Asiakas on meille aina numero yksi, sanoo Saves.

Monet asiakkaista saapuvat Walhallaan vesibussilla, joka pysähtyy Kuninkaanportin laiturissa. Samaisesta paikasta on Suomenlinnaan aikanaan astunut myös kuningas Adolf Fredrik hänen käydessään tarkastamassa linnoitustöiden etenemistä. Ylvään Kuninkaanportin portaita noustessa on helppo irrottautua arjesta ja suunnata kohti Walhallan antimia.

Siirry Walhallan sivuille.

Kaikki uutiset