Ajankohtaista

Sisääntelakointiviikko on osa Suomenlinnan elävää maailmanperintöä

Viaporin telakka on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimmista yhä toimivista allastelakoista, joka sijaitsee Suomenlinnan Susisaaressa. Telakan rakentaminen aloitettiin 1700-luvun puolivälissä suojaamaan Ruotsi-Suomen saaristolaivastoa. Vuodesta 1918 telakalla toimi aluksi maamme ensimmäiset lentokoneet valmistanut Valtion lentokone­tehdas. 1930-luvulla telakan sisäallasta käytettiin laivaston sukellusvene­tukikohtana. Toisen maailmansodan jälkeen laivanrakennus­toiminnasta vastasi Valmet Oy, joka valmisti aluksi sotakorvaus­laivoja Neuvostoliittoon.

Nykyään telakalla toimii Viaporin telakka ry ja siellä toimii aktiivinen, pääasiassa puualuksiin keskittynyt perinnealusten kunnostuskeskus. Telakka-alueella toimii paljon erilaisia yrityksiä kuten veneenveistämö, purjeneulomo ja sepänpaja. Viaporin telakka ry vaalii vanhoihin purjelaivoihin ja niiden kunnostukseen liittyviä tietoja ja taitoja.

Telakan historia herää henkiin sisääntelakointiviikolla, jota vietetään syksyllä 2022 viikolla 43. Itse telakka-allas ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat alueet ovat työmaa-aluetta, jonne on yleisöltä pääsy kielletty. Parhaiten ja turvallisesti telakka-altaan ja sisääntelakointiviikon tapahtumia voi seurata telakan näköala­tasanteelta.

Sisääntelakointiviikolla Suomenlinnamuseossa avataan myös valokuvaaja Björn Elmgrenin telakkaa koskeva valokuvanäyttely ”Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla”. Elmgren on seurannut perinnelaivojen korjaustöitä ja Viaporin telakan toimintaa vuodesta 2018 lähtien. Tämä valokuvanäyttely avartaa perinnelaivojen historiaa ja korjaustöiden vaiheita valokuvien avulla. Elmgrenin valokuvat ovat kuvattu mustavalkofilmille. Esillä on myös perinnetyökaluja, joita edelleen käytetään laivojen kunnostuksessa. Näyttely on avoinna Suomenlinnamuseon aukioloaikoina ja myös museon muut näyttelyt avaavat Suomenlinnan historiaa.

Kaikki uutiset