Ilmakuva Susisaarelta Isolle Mustasaarelle. Kuvassa mm. Suomenlinnakeskus, Susisaaren silta sekä Suomenlinnan kirkko.

Ajankohtaista

Suomenlinnaan ei tule pääsymaksua

Maailmanperintökohde Suomenlinnaan ei tule pääsymaksua. Pääsyynä on se, että Suomenlinna on yksi Helsingin kaupunginosista eikä vain kävijäkohde. Sen lisäksi, että Suomenlinnassa käy paljon matkailijoita, siellä myös asutaan, työskennellään ja vieraillaan monista eri syistä. Suomenlinna on ainutlaatuinen juuri siksi, että siellä kohtaavat historia ja elävä nykypäivä.

Suomenlinnan pääsymaksu on noussut ajoittain esille, mistä syystä maailmanperintökohdetta hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta selvitti asiaa. Asiantuntijalausuntojen jälkeen jatkoselvityksistä päätettiin luopua.

– Suomenlinna kuuluu kaikille. Tähtäämme siihen, että Suomenlinna on miellyttävä paikka asua, hyvä paikka tehdä töitä ja kiinnostava paikka vierailla. Asiantuntijoiden mielestä pääsymaksulla olisi negatiivisia vaikutuksia tuohon päämäärään. Olisi hyvin poikkeuksellista kerätä pääsymaksua yhdestä kaupunginosasta. Tätä voisi verrata siihen, että Lauttasaareen menevät joutuisivat maksamaan pääsymaksun, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula.

Suomenlinna on jo nyt taloudellisesti kannattava kohde. Suomenlinnan-kävijät jättävät Helsinkiin yli seitsemän euroa jokaista Suomenlinnan ylläpitoon ja esittelyyn käytettyä veroeuroa kohti.

– Suomenlinnassa käy vuosittain noin miljoona kävijää, jotka jättävät Helsinkiin vähintään 40 miljoonaa euroa vuodessa eli Suomenlinna tuo jo merkittävän rahapotin alueelle. Positiivista rahavirtaa ei kannata sotkea ilman hyviä perusteluja.

Suomenlinnan hoitokunnan budjetista keskimäärin reilu puolet tulee vuokratuloista asukkailta, yrittäjiltä sekä kokous- ja juhlatilojen vuokralaisilta ja vajaa puolet valtion budjetista.

Pääsymaksuasiaa on selvitetty niin sidosryhmiltä kuin asiantuntijoilta. Haaga-Helialta vuonna 2016 tilattu laaja selvitys kartoitti sidosryhmien näkemyksiä asiasta. Tänä vuonna kolme asiantuntijaa antoi näkemyksensä asiasta. Asiantuntijat ja pääosa sidosryhmistä ovat olleet kielteisiä pääsymaksulle.

Päätöksen lopettaa pääsymaksuasian selvitykset teki 12.6.2018 hoitokunnan työtä ohjaava johtokunta, johon kuuluu neljän ministeriön, Helsingin kaupungin, Museoviraston, Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin seurakuntayhtymän, Suomenlinnan asukkaiden sekä hoitokunnan edustajat.

Lisätietoja:

· Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäälliköltä Petteri Takkulalta, puh. 0295 338 387
· Johtokunnan kommentit johtokunnan varapuheenjohtajalta Mikko Aholta, puh. 09 310 31064

Lue asiantuntijalausunnot pääsymaksusta

Kaikki uutiset