;ajakanvartijan reitti ehdolla Vuoden yleisöteoksi (kuva: Hanna Siira)

Ajankohtaista

Suomenlinnaan sijoittuvaa Majakanvartijan reittiä ja kierrosta ehdotetaan Vuoden yleisötyöteoksi

Suomenlinnan hoitokunta ehdottaa Vuoden yleisötyöteko -palkinnon saajaksi Ehrensvärd-seuran toteuttamaa Suomenlinnan historiaan ja nykypäivään omatoimisesti johdattelevaa ja maksutonta Majakanvartijan kierrosta sekä ohjattua ja maksullista Majakanvartijan reittiä.

Vuoden yleisötyöteko myönnetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa kulttuurin ja taiteen liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen vuoden 2022 aikana. Uuden palkinnon myöntää ehdotusten perusteella Horisontti-työryhmä, joka haluaa palkinnon kautta nostaa esiin huomionarvoisia kulttuuri- ja taidekentän yleisötyötekoja sekä lisätä yleisötyöhön liittyvää tietoisuutta suuren yleisön keskuudessa.

 

Osallistujia noin 1800 – reitti ja kierros avataan taas loppuvuodesta 2023

Majakanvartijan reitti ja kierros olivat yksi Linnoituksen joulun vetonauloista Suomenlinnassa. Ohjelmat saivat yhteensä noin 1800 osallistujaa ja kiinnittivät myös median huomiota. Majakanvartijan reitti ja kierros jäävätkin elämään, ja ilahduttavat Suomenlinnan kävijöitä jälleen loppuvuodesta 2023.

Aiempina vuosina Suomenlinnan Linnoituksen jouluohjelmassa on kuljettu linnoitustontun polulla. Nyt luotiin tarina, joka kertoisi Suomenlinnan historiasta ja nykypäivästä tavalla, jota voi lähestyä myös ilman joulua. Suomenlinnan maailmanperintökohdetta hallinnoiva, ylläpitävä, restauroiva ja esittelevä Suomenlinnan hoitokunta tilasi interpretaatiota eli Unesco-kohteen esittelyä tukevan ohjelman Suomenlinnan auktorisoidulta opaspalveluiden järjestäjältä Ehrensvärd-seuralta. Myös Suomenlinnatours-nimellä tunnettu toimija toteuttaa useita erilaisia opastuksia historiakierroksista teemaopastuksiin Suomenlinnassa.

 

Monialaista osaamista yhdistämällä syntyi helposti lähestyttävä tarina Suomenlinnasta

Majakanvartijan reitin ja kierroksen tekijät ovat Jani Tihinen (tarinoiden käsikirjoitus), Sanna Pietilä (nuket ja miljööt) ja Hanna Siira (kuvitus).

Majakanvartijan reitin ja kierroksen tarinoiden käsikirjoittaja sekä näyttelee kierroksen päähenkilöä, majakanvartija Svante Svartöä Majakanvartijan kierroksilla. Suomenlinnan opas- ja ryhmämatkapalvelujen parissa Ehrensvärd-seurassa työskentelevä Jani Tihinen on myös teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on ollut elävöittämässä Suomenlinnan historiaa monilla opastuksilla ja teemallisilla yleisökierroksilla.

”Svanten hahmo syntyi tiimityön tuloksena. Halusimme keskushenkilöksi tarinaan tyypin, joka tietäisi linnoituksesta paljon, ja voisi siten toimia oppaana tarinassa ja kierroksella”, Tihinen kertoo.

Suomenlinnassa järjestettävän Majakanvartijan kierroksen majakanvartija Svante Svartö on Jani Tihinen

Suomenlinnaan sijoittuvan Majakanvartijan kierroksen majakanvartija Svante Svartö on Jani Tihinen.

Idea tuli Suomenlinnan kirkon tornissa tuikkivasta majakasta. Reitin varrelle luotiin kahdeksan pistettä lähelle Sinistä reittiä ja Suomenlinnan päänähtävyyksiä, joissa voi tutustua Svanten ystäviin sekä linnoituksen eri aikakausiin, toimintoihin, historiaan ja nykypäivään.

”Toiminnallisen reitin pienten tarinoiden, hahmojen ja niiden miljöiden kautta löytyi paljon kivoja keinoja kertoa tärkeitä asioita Suomenlinnasta yksityiskohtien kautta. On hauska pudotella faktaa vaivihkaa reitin lomaan. Ajattelimme tarinaa tehdessä erityisesti viskareita, eskareita ja alakoululaisia, mutta on ollut mukava huomata, että siitä on ollut iloa myös aikuisille. Aikuisia on osallistunut myös ilman lapsia”, sanoo Tihinen.

Pienet yksityiskohdat kertovat maailmanperinnöstä

Ehrensvärd-seuran tuottajana työskentelevä Sanna Pietilä on kulttuurituottaja ja vestonomi. Hän on tehnyt historiallisia puvustuksia myös Suomenlinnaan. Majakanvartijan reitin varrella olevat luukut nukkeineen ja miljöineen ovat Pietilän käsityötä. Tekijätiimin yhteisen aivoriihen jälkeen hahmot ja tarinan ainekset olivat selvillä, ja Pietilä alkoi muotoilla niitä eloon.

Majakanvartijan reitti -julisteen on kuvittanut Hanna Siira

Majakanvartijan reitti -julisteen on kuvittanut Hanna Siira.

”Oli hauskaa miettiä miettiä miljöitä, hahmojen mittasuhteita, ruumiinrakennetta ja kasvonpiirteitä sekä asuja. Ne kaikki kertovat jotain, johon löytyy perusteet vaikkapa hahmon yhteiskuntaluokasta tai ammatista”, Pietilä kertoo.

Esimerkiksi aatelisneito Sofia auttaa tutustumaan 1700-luvun säätyläisen elämään Suomenlinnassa ja miljöössä on viitteitä linnoituksen perustajan Ehrensvärdin aikaan. Tarinan lisäksi myös kuvat ja nuket kertovat paljon Suomenlinnasta.

Majakanvartijan reittiin kuvituksen on luonut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Hanna Siira. Siiralla on ollut työhuone Suomenlinnassa pitkään, joten linnoitus on hänelle tuttu.

”Tämä oli minulle oikein mieluisa ja hauska projekti. Pidän kuvitustöistä, ja Suomenlinna on minulle erityinen paikka. Linnoituksen historia ehkä vaikuttaa siihen, miten erilainen tunnelma Suomenlinnassa on kaupunkiin nähden. Suomenlinnassa on ikään kuin oma aikansa. Se antaa minulle rauhan tehdä ja myös lauttamatka on minulle tärkeä tapa orientoitua työhön. On ihanaa saada työskennellä lähellä merta ja luontoa”, Siira sanoo.

Hänen tullessa mukaan projektiin, tarina oli jo melko pitkällä, ja esimerkiksi Svantesta oli jo tarkka ajatus.

”Oli kiehtovaa kuvittaa Svanten ympäristöä, ja miettiä millaisissa maisemissa Jänis Pitkäloikka seikkailee.”

 

Elämyksellisellä esittelytyöllä on pitkä jatkumo Suomenlinnassa

Erilaisten kohderyhmien huomioiminen ja Suomenlinnan maailmanperinnöstä elävästi kertomiselle on pitkät perinteet. Esimerkiksi ensimmäinen lasten seikkailukierros Kadonneen kruunun jäljillä sai ensi-iltansa toukokuussa 1998. Tästä lähtien Suomenlinnassa on seikkailtu kesäisin historiallisten hahmojen johdolla vihjeitä etsien ja visaisia pulmia ratkoen. Samalla on tutustuttu Suomenlinnaan ja opittu asioita historiasta hauskalla tavalla aikamatkailun merkeissä.

Lasten seikkailukierros viettää juhlavuotta.

Lasten seikkailukierros viettää juhlavuotta.

Vuonna 2023 vietetäänkin seikkailukierroksen 25-vuotisjuhlavuotta ja kesän seikkailussa palataan jälleen kadonneen kruunun jäljille. Tekijäkaartista löytyy osittain samoja osaajia kuin Majankanvartijan reitin ja kierroksen takaa.

Seikkailukierrokset alkavat 10. kesäkuuta ja ryhmille kierrokset ovat varattavissa jo 9. toukokuuta lähtien. Myös Majakanvartijan reitistä voi tehdä ryhmätiedusteluja seuraavalle talvikaudelle ja Majakanvartijan kierros avataan jälleen loppuvuodesta 2023.

 

 

Lisätietoa opastetuista kierroksista, seikkailukierroksesta ja Majakanvartijan reitistä: www.suomenlinnatours.fi

Kaikki uutiset