Ajankohtaista

Suomenlinnalainen yrittäjä Petra Tandefelt sai ”dorkan paperit” tunnustuksena rohkeudestaan

Suomenlinnan lelumuseon ja Café Samovarbarin yrittäjä Petra Tandefelt on hyvällä tavalla dorka. Stadin slangi ry:n jäsenlehti Tsilari myönsi tällä viikolla tunnustuksen Suomenlinnan lelumuseon ja Café Samovarbarin yrittäjälle tämän positiivisen rohkeuden vuoksi.

Petra Tandefelt sai tunnustusta hyvällä tavalla dorkuudestaan Stadin slangi ry:n jäsenlehdeltä. Kuva: Petra Tandefeltin kotialbumi.

– Tämä tuli minulle muuten ihan puskista, mutta paikan päällä tunnustuksen jakotilaisuudessa bongasin muutamia kanta-asiakkaitani yleisössä. Viime kesänä Suomenlinnan museopäivässä lelumuseolla esiintyi Slangikuoro, kertoo Petra Tandefelt.

Stadin slangi ry nimeää vuosittain myös Stadin Friidun ja Stadin Kundin. Yhdistyksen jäsenlehti Tsilarin toimituskunnassa nousi ajatus esiin, että olisi hienoa, jos näiden tunnustusten rinnalla olisi myös Tsilarin oma tunnustus, jonka avulla voisi nostaa hyviä tyyppejä esiin. Hyvällä tavalla dorkan tunnus sai alkunsa päätoimittaja Seppo Palmisen ideasta. Ensimmäinen dorka oli lääkäri, kirjailija, poliitikko ja aktivisti Ilkka Taipale vuonna 2019. Petra on 11. dorkan paprujen saaja.

Tunnustuksen takana on niin sanottu salainen dorkien komitea, joka funtsaa yhdessä, kuka olisi sopiva henkilö saaman tunnustuksen.

– Kriteerinä on, että henkilö tulee positiivisella tavalla esiin, tekee rohkeasti erilaisia juttuja ja uskaltaa olla hyvällä tavalla dorka. Hyvällä tavalla dorkuus testataan siten, että ennen tunnustuksen myöntämistä ehdokkaalle soitetaan ja kerrotaan dorkan papruista, kertoo Petrasta jutun Tsilariin kirjoittanut Virve Kuutar.

Petrasta kertovassa jutussa kerrotaan tietysti myös Suomenlinnan lelumuseosta, stadin slangilla tietenkin:

”Bonusfaijan handuis kapteeni Vasiljevin huvila heräs uudestaan henkiin. Petran mutsi oli keramiikkataiteilija, antiikkikauppias, ja sit ku röttelöst oli kuoriutunu upee vanha huvila, se kekkas perustaa lelumuseon. Se oli jo vuosikausii keräilly lelui, joita se ei raskinu blisaa veks. Sen lelumuseon dirikana Petra on nyt ite. Ja budjaa siin gamlas huvilas.
– Äidin dorkuus, että perustaa lelumuseon ja mun dorkuus siinä, että jatkan, on rakkaustyötä.”

Koko jutun Petrasta voi lukea Lehtiluukku.fi digipalvelussa ostamalla Tsilarin irtonumeron.

 

Stadin slangi ry Yhdistyksen tarkoituksena on Stadin slangin ja Helsingin puhekielen taltioiminen, tutkiminen ja vaaliminen sekä Helsingin leikki-, harrastus- ja kulttuuriperinteen sekä kaupunkikuvan taltioiminen, tutkiminen ja vaaliminen. Yhdistys järjestää Stadin slangin sanojen ja sanontojen keruuta, tutkii slangin syntyhistoriaa ja slangisanojen merkitysten eroja kaupunginosien välillä. Yhdistys pyrkii myös slangitiedon levittämiseen ja rohkaisee käyttämään slangia. Leikki-, harrastus- ja kulttuuriperinteen sekä kaupunkikuvan vaalimiseksi järjestetään perinnepäiviä, näyttelyitä ja tapahtumia sekä kerätään muistitietoa ja annetaan julkilausumia.

 

 

 

 

Kaikki uutiset