Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Suomenlinnan arkkitehtuurikisaan saapui huimat 157 työtä

Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle rakennetaan uusia asuintaloja, joiden suunnitelmaa haettiin kesän ja syksyn aikana arkkitehtuurikilpailulla. Suomenlinnaa hallinnoivan Suomenlinnan hoitokunnan sekä Suomen Arkkitehtiliiton järjestämään kilpailuun saapui määräajassa 157 työtä. Numero on huomattavasti suurempi verrattuna määrään, joka tavallisesti osallistuu suomalaiseen arkkitehtuurikilpailuun.

– Järjestimme avoimen suppean kilpailun, ja ison kiinnostuksen perusteella mitoitimme kilpailun sopivasti. Halusimme antaa osallistumismahdollisuuden laajalle joukolle alan tekijöitä. Päämäärä oli, että kaikenlaiset osaajat saattoivat ottaa kisaan osaa. Kiinnostusta löytyi myös Suomen ulkopuolelta. Töitä tuli niin Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta kuin Espanjastakin, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola, joka toimii kisan sihteerinä.

– Näin pyrimme saamaan mahdollisimman laajan skaalan ideoita siitä, miten linnoitukseen voi rakentaa. Tämä onnistui: töiden joukossa on kaikkea 5-kerroksisesta talosta kalastajakojuun ja asutettuihin muureihin ja valleihin. Myös rakentamisen määrät vaihtelevat. Näistä saamme varmasti kattavan kuvan Suomenlinnaan sopivista mahdollisuuksista.

Tuomaristo käsittelee töitä loppuvuoden, ja voittaja pyritään löytämään tammikuun aikana. Kilpailu käydään täysin anonyymisti eli tuomaristo ei tiedä ehdotusten tekijöitä. Töitä asetetaan näytteille hoitokunnan internetsivuille joltain osin loppuvuoden aikana.

Kilpailulla etsitään uusille asuinrakennuksille luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa, jotka soveltuvat Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen. Päämääränä on, että voittajaksi valittavan työn pohjalta voidaan ryhtyä tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Kilpailun tuomaristo koostuu Suomenlinnan hoitokunnan, Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn, Helsingin kaupungin sekä Museoviraston edustajista.

Lisätietoja:

Kaikki uutiset