Ajankohtaista

Suomenlinnan museopäivää vietetään monien tasavuosien merkeissä Kustaan päivänä 6. kesäkuuta

Suomenlinnan museoiden yhteistä museopäivää vietetään vuosittain Kustaan päivänä 6. kesäkuuta Ruotsin kuningas Kustaa III kunniaksi. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1748, ja Kustaa III sodassa Sveaborg eli Viapori toimi laivastotukikohtana.

Erityistä tänä vuonna on se, että monissa museo- tai matkailutoimintaan liittyvissä palveluissa tulee tasavuosia täyteen:

  • Sukellusvene Vesikko on ollut avoinna yleisölle 50 vuotta
  • Tullimuseo täyttää 30 vuotta
  • Suomenlinnan ensimmäisen matkailuesitteen julkaisemisesta on kulunut 100 vuotta.

Ensimmäinen matkailuesite toteutettiin vuonna 1923 Suomen matkailuyhdistyksen kustantama ja Ehrensvärd-seuran julkaisemana. Tämän artikkelin lainaukset ovat ensimmäisestä esitteestä.

Museopäivänä linnoituksen kuuteen museoon on maksuton sisäänpääsy. Monissa palveluissa on pidennetyt aukioloajat aina iltakahdeksaan saakka ja luvassa on extraohjelmaa.

Suomenlinna-museossa vierailee 25-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomenlinnan seikkailukierroksen kuningas Kustaa III palvelijoineen. Museolla on myös seikkailukierroksen 25-vuotiskuvaelma esillä. Lapsille ja lapsenmielisille on maksuton jalokivijahti -rastirata. Suomenlinnan päämuseon perusnäyttely esittelee linnoituksen historian vaiheita. Näyttelyssä on muun muassa käyttöesineistöä, työkaluja, aseita ja ammuksia, joita on löydetty Suomenlinnan kaivauksista ja ullakoilta. Museon yläkerrassa esitellään linnoituksen mittavaa restaurointityötä ja vaihtuvien näyttelyiden tilassa on valokuvaaja Björn Elmgrenin näyttely Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla, joka esittelee Suomenlinnan telakan nykyistä toimintaa mustavalkovalokuvien kautta.

Seikkailukierroksen hahmot vierailevat myös Ehrensvärd-museossa klo 16.00. Museo esittelee linnoituksen ruotsalaisen kauden historiaa. Talon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen suunnittelija ja rakennustöiden johtaja Augustin Ehrensvärd. Museon kokoelmissa on muun muassa muotokuvia, pienoismalleja, aseita, kustavilaisia huonekaluja sekä Suomenlinnaa esittäviä öljymaalauksia 1760-luvulta. Ehrensvärd-museo sijaitsee Suurella Linnanpihalla. Näin Linnanpihasta kerrotaan 100 vuotta vanhassa esitteessä:

”Linnanpiha oli alkujaan hyvin tyylikäs… Mutta Krimin sodan aikana v. 1855, jolloin englantilaisranskalainen laivasto pommitti linnoitusta, ammuttiin rikki osa Komendanttitaloa ja sen sivustarakennukset”.

Suomenlinnan Lelumuseon ja Samovarbar Cafén terassilla kuullaan vanhoja iskelmiä teemalla Mikki Hiiri skönehädässä Slangikuoron esittämänä ja nautitaan nostalgiasta. Puuterin­värisessä pitsihuvilassa sijaitsevan Lelumuseon kokoelmiin kuuluu vanhoja nukkeja, antiikkinalleja ja muita vanhoja leikkikaluja 1800-luvun alkupuolelta Neuvostoliiton romahdukseen saakka. Sota-ajan leikkikalut ja pelit sekä ainutlaatuinen muumikokoelma ovat yksi museon erikoisuuksista.

  • kello 14 ja 15 ohjelmassa Mikki-hiiri merihädässä ja muita wanhoja slaagereita Samovarbarin soittolistan hengessä

Sotamuseossa on harvinainen tilaisuus nähdä salauslaite Enigma, ja kuulla sen tarina ”Tätä ei voi murtaa”. Lisäksi museopäivänä on vartin intro-opastuksia museon sisällisota-, talvisota- ja jatkosotaosioihin sekä Tykistömaneesin näyttelyyn aiheella Kylmää sotaa ja kriisinhallintaa:

  • 12.00 Verinen veljessota 1918 –ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon sisällissotaosioon
  • 14.00 Kohtalokas talvi –ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon talvisotaosioon
  • 15.00 ”Tätä ei voi murtaa” -Enigma salauslaitteen tarina (15 minuuttia)
  • 16.00 Uuvuttava jatkosota –ytimekäs 15 minuutin intro Sotamuseon jatkosotaosioon
  • 18.00 Kylmää sotaa ja kriisinhallintaa -ytimekäs 15 minuutin intro Tykistömaneesin näyttelyyn
    Opastuksille mahtuu mukaan 20 henkilöä, ilmoittautumiset lippukassalle saman päivän aikana.

Tullimuseoon on avautunut uusi teemanäyttely ”Lautalla lännestä – Tullin ja autolauttaliikenteen historia”. Näyttely kertoo Tullin ja autolauttaliikenteen yhteistä tarinaa, jolla on edelleen valtava merkitys Suomen taloudelle ja yhteiskunnalle.

Saapuessasi Suomenlinnaan museopäivä kannattaa aloittaa Suomenlinnan vierailijakeskuksesta päälaiturin lähellä sijaitsevasta vaaleanpunaisesta Rantakasarmin rakennuksesta. Vierailijakeskuksessa on maksuton johdantonäyttely, ja saat parhaat vinkit juuri sinun seurueellesi museopäivän viettoon. Tällä tavalla 100 vuotta sitten kerrottiin Rantakasarmista ja Suomenlinnaan saapumisesta:

”Isolla Mustasaarella eli Kirkkosaarella sijaitsee lähinnä laivasiltaa eräs venäläinen kasarmi paikalla, missä muinoin oli linnoituksen nuoranpunojarata”.

”Laivasillalta kehoitetaan matkailijaa kulkemaan tietä, joka johtaa kasarmiholvin läpi ja jatkuu suoraan eteenpäin, niin että kirkko jää vasemmalle”.

Museopäivänä kävijöitä auttavat tapahtumapäivän museopäiväneuvojat. Heidät tunnistaa sinisestä asusta.

Museopäivän tarkemmat tiedot, ohjelma ja aikataulut löytyvät Suomenlinnan tapahtumakalenterista osoitteessa https://www.suomenlinna.fi/tapahtumat/668/suomenlinnan-museopaiva/

Tervetuloa Suomenlinnan Museopäivään!

Kaikki uutiset