Ajankohtaista

Suomenlinnassa toimiva Lasistudio Hytti mukana tukemassa lasiin liittyvän tiedon,
taidon ja tekniikan saamista mukaan Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Aineettoman kulttuuriperinnön hallitustenvälinen komitea on nimennyt käsityönä valmistettuun lasiin liittyvän tiedon, taidon ja tekniikan Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Ranskan johtama monikansallinen hakemus, jossa Suomen lisäksi olivat mukana Saksa, Espanja, Tšekki ja Unkari hyväksyttiin hallitustenvälisen komitean istunnossa Botswanassa 6.12.2023. Hakemuksen tekemistä koordinoi Suomen lasimuseo yhteistyössä Museoviraston kanssa. Suomessa hakemusta tuki 17 lasialan toimijaa, joista Suomenlinnasta mukana oli Lasistudio Hytti.

– Olen äärimmäisen iloinen siitä, että hakemus meni läpi. Lasinpuhallus on vanha taito, joka säilytetään siirtämällä osaaminen ihmiseltä toiselle. Minulla on ollut omat opettajani, ja itse haluan myös jakaa taidon eteenpäin. Lasinpuhalluksen hallitseminen vaatii paljon teknistä osaamista ja käytännön harjoittelua. Se vaatii sekä aikaa että terveyttä. Siksi se on tekemistä, joka ei ole itsestään selvää, kertoo lasitaiteilija Anna Schroderus työnsä ääreltä Lasistudio Hytistä.

Lasistudio Hytissä työskentelevät myös lasitaiteilijat Sini Majuri sekä Saara Korppi. Lasistudio Hytti on ainoa yksityinen lasinpuhallusstudio Helsingissä, ja sen toimintaan voi tutustua maksuttomissa Art Walk -tapahtumissa, joita järjestetään perjantaisin kesäkauden ulkopuolella.

Suomessa aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvistä asioista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sopimuksen toimeenpanosta ja hakemusprosessien koordinoinnista vastaa Museovirasto.

Lue opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta osoitteessa: https://okm.fi/-/kasityona-valmistettuun-lasiin-liittyva-tietotaito-unescon-aineettoman-kulttuuriperinnon-luetteloon

Katso video Lasistudio Hytistä, jossa lasitaiteilija Anna Schroderus on työssään:

Kaikki uutiset