Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Jos olet tulossa Suomenlinnaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla, ota huomioon Tall Ships Races -suurtapahtuma

Vuosittainen tuhansien nuorten kansainvälinen suurten purjelaivojen kilpailu Tall Ships Races järjestetään tänä kesänä Itämerellä. Tall Ships Races on Euroopan suurin maksuton perhetapahtuma, joka tarjoaa runsaasti ohjelmaa sekä yleisölle että laivojen miehistöille.

Tall Ships Races tuo myös Helsinkiin useita kymmeniä suuria ja näyttäviä purjealuksia miehistöineen 4.–7.7.2024, ja tapahtuman odotetaan keräävän kaupunkiin noin 500 000 kävijää. Tapahtuma-alueena toimii kaupungin keskustassa Eteläsataman, Kauppatorin, Katajanokan, Kanavarannan ja Pohjoisrannan alueet. Tapahtuman tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Klikkaa tästä linkistä lukemaan lisätietoja tapahtuman verkkosivuilta

Varaa aikaa Suomenlinnaan saapumiseen ja paluuseen

Tapahtuma-alueen rakennustyöt tapahtumaa varten alkavat 1.7. ja tapahtuman purku päättyy 9. heinäkuuta. Tapahtuma-aikana 4.–7.7. tapahtuma-alueelle odotetaan paljon yleisöä. 1.–9.7. välisenä aikana Suomenlinnaan suuntaavien tai sieltä palaavien kannattaakin varata aikaa saapumiseen Kauppatorille, mistä HSL:n lautan sekä Suomenlinnan ja Lonnan vesibussi liikennöivät, sillä tapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin.

Lisäliikennettä Suomenlinnaan

HSL tiedottaa Tall Ships Races -suurtapahtuman ajaksi järjestetystä lisäliikenteestä Suomenlinnaan sekä tapahtuma-alueelle päärautatieaseman, Senaatintorin ja Katajanokan välillä. Kaikki lauttojen ja ratikoiden lisälähdöt sekä reitit löytyvät Reittioppaasta.

Klikkaa tästä lukemaan tiedote HSL:n verkkosivuilta

Meri-alueella ruuhkaa

Meri-alueella on ruuhkaa ja saapuvia aluksia operoidaan hinaajilla. Merellä omalla veneellä liikkujien kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää liikkumista ruuhkaisimpina aikoina 3.–4.7. sekä 7. heinäkuuta.

Tapahtuman seuraaminen Suomenlinnassa

Tapahtumaan osallistuvien alusten ohipurjehduksen turvalliseen ja vastuullisen vierailun mukaiseen seuraamiseen soveltuvia paikkoja on Suomenlinnan rannoilla hyvin rajallisesti. Suosittelemmekin lämpimästi hakeutumaan Lonnaan ja Vallisaareen seuraamaan Purjeiden paraatia sunnuntaina 7. heinäkuuta. Molempiin saariin kannattaa varata vesibussiliput ja paikka palveluiden ääreen hyvissä ajoin.

Upean merellisen tapahtuman tunnelmasta voi toki muutoin nauttia Suomenlinnassa mainiosti merilinnoituksen monipuolisten palveluiden äärellä.

Klikkaa tästä tutustumaan Suomenlinnan palveluiden aukioloaikoihin ja tapahtumiin

Iso Mustasaaren rantaraitti

Ohipurjehdusta 4.7. ja Purjeiden paraatia 7.7. voi seurata Suomenlinnassa Iso Mustasaaren Rantaraitilla lautan päälaiturilta kohti huoltorantaa kulkevalla hiekkatiellä. Rantaraitti on yksi Suomenlinnan huolto- ja pelastusteistä, joten huolehdithan, että ajoneuvot pääsevät kulkemaan reitillä. Rantaraitilla ei ole kulunohjausta. Muilla alueilla Iso Mustasaarella ohipurjehdusta ajatellen on viranomaistoimintaa, jonka vuoksi alueille on muutoinkin pääsy kielletty.

Tykistölahden etelärannan hiekkatiet

Kustaanmiekansalmen rannalla ainoa alue, jossa ohipurjehduksen ja Purjeiden paraatin seuraaminen on mahdollista turvallisesti ja vastuullisesti, on Tykistölahden etelärannan Sukellusvene Vesikolle johtava hiekkatie sekä Kuninkaanportin ja sen läheisyydessä olevan vesibussilaiturialueen hiekkatiet. Kustaanmiekan eteläosissa sen sijaan on tänä kesänä suljettuja alueita. Alueella on tehty muurien eroosiokorjauksia, muutoksia kulunohjaukseen sekä lisätty kulunohjauskaiteita. Töiden jäljiltä linnoitusrakenteen kasvillisuuspintojen tulee toipua kasvukauden 2024 ajan, jonka vuoksi laajat alueet Kustaanmiekan eteläalueella ovat suljettuina. Pizzeria Nikolai palvelee kuitenkin Kustaanmiekalla normaalisti, myös Tall Ships Races -tapahtuman aikana.

Ethän tule seuraamaan ohipurjehdusta tai Purjeiden paraatia näille alueille

Pikku Mustasaari on asuinalue ja siellä on myös viranomaistoimintaa, jonka vuoksi alue on aidattu. Länsi-Musta on myös asuinaluetta eikä sijainniltaankaan hyvä ohipurjehdusten tai Purjeiden paraatin seuraamispaikaksi. Kummallakaan saarella ei ole kävijäpalveluita. Saarille johtava silta on huolto- ja pelastustie.

Varaudu juhlalliseen paukkeeseen alusten saapuessa

Tall Ships Races -tapahtuman perinteen mukaisesti osa saapuvista aluksista voivat ampua saapuessaan 21 kunnialaukausta Kustaanmiekansalmesta purjehtiessaan. Tapahtuessa kunnialaukaukset kuuluvat Suomenlinnassakin 4.7. aamupäivän aikana.

Ajoneuvojen kuljetukset lautalla tapahtuma-aikana

Kauppatorilta liikennöivän lautan ajoneuvokuljetuksiin liittyvän lastauksen ja purun arvioidaan vaikeutuvan, sillä ajoyhteys risteää tapahtuman pääkulkureitin kanssa. Huoltolautta Ehrensvärd varmentaa ajoneuvokuljetusten toteutumisen Suomenlinnaan liikennöimällä Katajanokan huoltolaiturista (Katajanokanranta 10) tavallisten arkivuorojen lisäksi myös tapahtumaviikonloppuna poikkeusaikataulun mukaisesti.

Ehrensvärdin liikennöintiaikoina tapahtuman ollessa käynnissä autopaikkavarauksia ei oteta Kauppatori-Suomenlinnan päälaituri -linjalle, vaikka reittiliikenne ajetaan muutoin aikataulun mukaisin vuoroin. Ajoneuvokuljetuksia tarvitsevia asiakkaita suositellaankin suunnittelemaan kuljetukset huoltolautalla Katajanokan kautta.

Suomenlinnan Liikenne Oy:n tiedottaa Tall Ships Races -tapahtuman aikaisista ajoneuvokuljetuksista viikonloppuna 6.–7.7.2023 sekä tuolloin liikennöivän huoltolautta Ehrensvärdin aikatauluista.

Klikkaa tästä lukemaan lisätietoa SLL:n verkkosivuilta

Kaikki uutiset