Tervetuloa Suomenlinnaan

Testaa näiden 10 kysymyksen avulla, kuinka hyvin tunnet Suomenlinnan.

Oikeat vastaukset löydät kuvan jälkeen:

  1. Milloin linnoituksen rakentaminen alkoi?
  2. Montako saarta Suomenlinnaan kuuluu?
  3. Paljonko Suomenlinnassa on tykkejä?
  4. Minä vuonna Suomenlinna liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon?
  5. Paljonko Suomenlinnassa on asukkaita?
  6. Montako museota linnoituksesta löytyy?
  7. Kauanko merimatka Helsingin Kauppatorilta Suomenlinnaan kestää?
  8. Suomenlinnan hoitokunta hallinnoi, ylläpitää, restauroi ja esittelee linnoitusta. Kauanko se on toiminut?
  9. Montako kilometriä muuria Suomenlinnassa on?
  10. Sininen reitti johdattelee linnoituksen päänähtävyyksiin. Kuinka pitkä se on?

 

Syksyinen Tykistölahti ja sukellusvene Vesikko

1. Milloin linnoituksen rakentaminen alkoi?

Linnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1748, jolloin Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa. Ruotsi oli menettänyt suurvalta-asemansa ja merkittävimmät itäiset linnoituksensa 1700-luvun alkupuoliskolla sodissa Venäjän kanssa. Suomen puolustuksen parantaminen katsottiin välttämättömäksi. Vuoden 1747 valtiopäivillä syntyi päätös rakentaa keskuslinnoitus laivastotukikohtineen Helsinkiin ja rajalinnoitus Loviisan edustalle. Linnoitustyöt alkoivat seuraavana vuonna Helsingin edustalla sijaitsevilla Susiluodoilla, joille Sveaborg, suomeksi Viapori, rakentui. Merilinnoituksen rakentaminen oli tuolloin mittavin rakennushanke kuningaskunnassa. Klikkaa tästä lukemaan lisää linnoituksen historiasta

2. Montako saarta Suomenlinnaan kuuluu?

Suomenlinnan maailman­perintö­alueeseen kuuluvat Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Särkkä ja yksi Pormestarin­luodoista. Bastionilinnoitus sijaitsee kuudella saarista. Suomenlinnan kaupunginosaan lasketaan kuuluvan puolestaan kahdeksan saarta Lonna mukaan luettuna. Siirry tästä lukemaan Suomenlinnan alueesta

3. Paljonko Suomenlinnassa on tykkejä?

Suomenlinnassa on noin sata tykkiä. Eniten niitä on nähtävillä tänä päivänä linnoituksen valleilla, jotka rakennettiin linnoituksen venäläisellä kaudella. Vallit tehtiin vaiheittain 1850-luvulta 1880-luvulle osaksi uutta meripuolustusrintamaa, joka ulottui usean kilometrin pituisena Harakan saaresta aina Santahaminaan saakka. Vallien laelle sijoitettiin tulenjohto- ja tykkiasemia. Lisäksi tykkejä on nähtävissä Suomenlinnan kirkon ympärillä hieman eri tavalla… Kurkkaa Suomenlinna hoitokunnan sivuilta, kuinka tykkejä konservoidaan.

4. Minä vuonna Suomenlinna liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon?

Suomenlinna liitettiin Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 esimerkkinä 1700-luvun eurooppalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Maailman­perinnön katsotaan olevan koko ihmiskunnan yhteistä omaisuutta ja pääomaa, ja siten sen suojelu on maailman kaikkien maiden asia. Vierailemalla vastuullisesti voit huolehtia itse maailmanperinnöstä. Klikkaa tästä tutustumaan maailmanperintöaiheeseen.

5. Paljonko Suomenlinnassa on asukkaita?

Suomenlinna on paitsi maailmanperintökohde, myös elävä ja omaleimainen Helsingin kaupunginosa, jossa asuu noin 800 ihmistä. Linnoituksesta löytyy ala-aste, päiväkoti, kauppa, kirjasto, ravintoloita, kahviloita ja paikallinen baari. Niin kauan kuin on ollut linnoitus, on ollut myös koteja linnoituksen saarilla. Asukkaiden määrä on vaihdellut eri aikakausina kunkin varuskunnan koon mukaan. Tänään Suomenlinnassa on noin 330 vuokra-asuntoa, joita vuokraa ja isännöi Suomenlinnan hoitokunta. Koska Suomenlinna on asuinaluetta, sitä kehitetään vierailukohteena paikalliset huomioiden ja heidän kotirauhaansa kunnioittaen. Lue lisää Suomenlinnasta kestävän matkailun kohteena.

6. Montako museota linnoituksesta löytyy?

Suomenlinnassa on kuusi museota: Suomenlinna-museo, Ehrensvärd-museo, Sotamuseo, Sukellusvene Vesikko, Suomenlinnan Lelumuseo ja Tullimuseo. Suomenlinna-museo ja Sotamuseo ovat avoinna ympäri vuoden, muut museot ovat auki kesäisin, kausittain tai teemapäivien aikaan. Siirry lukemaan lisää museoista.

7. Kauanko merimatka Helsingin Kauppatorilta Suomenlinnaan kestää?

Jo Suomenlinnaan saapuminen on elämys! Merimatka on joka päivä erilainen meren muuttuessa ja sään vaihtuessa. Suomenlinnaan voi matkustaa vuoden jokaisena päivänä, sillä onhan Suomenlinna rakastettu vierailukohde, mutta myös yksi koti ja työpaikka. Suomenlinnaan liikennöivä lautta kuuluu pääkaupunkiseudun julkiseen liikenteeseen, ja se liikennöi Kauppatorilta Suomenlinnaan ympäri vuoden. Ensimmäinen lauttavuoro lähtee aikaisin aamulla ja viimeinen kulkee yön pikkutunneilla. Lauttamatka kestää noin vartin. Loppukeväästä syyskuun loppuun Suomenlinnaan pääsee myös vesibussilla. Vesiliikenteen aikataulut löydät klikkaamalla tästä Suomenlinnan digioppaaseen.

8. Suomenlinnan hoitokunta hallinnoi, ylläpitää, restauroi ja esittelee linnoitusta. Kauanko se on toiminut?

Suomenlinnan hoitokunta perustettiin vuonna 1973, joten se on toiminut jo 50 vuotta. Suomenlinnan hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jossa työskentelee noin 80 henkilöä. Restaurointipalvelujen tehtävänä on linnoituksen rakennusten restaurointi, perusparannus ja täydennysrakentaminen, vuosikorjaukset sekä kulttuuriympäristön kehittäminen. Suomenlinna on yksi Suomen merkittävimmistä ja mittavimmista restaurointikohteista. Kunnossapitopalvelut vastaa kiinteistöjen kunnossapidosta, huollosta ja puhtaanapidosta sekä ympäristönhoidosta. Maailmanperintöpalvelut palvelee Suomenlinnan kävijöitä sekä maailmanperintökohteeseen liittyviä yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä. Yksikkö vastaa Suomenlinnan esittelystä, kokous-, juhla- ja tapahtumatilojen myyntipalvelusta, käyntikohteen kehittämisestä sekä maailmanperintöhallinnosta. Hallintopalvelut tukee hoitokunnan muiden yksiköiden toimintaa ja vastaa hallinnollisista tehtävistä. Siellä työskentelee myös isännöitsijä ja kiinteistösihteeri, jotka palvelevat vuokralaisia. Tutustu tarkemmin Suomenlinnan hoitokunnan tehtäviin

9. Montako kilometriä muuria Suomenlinnassa on?

Linnoituksen muureja ei ole aina aivan helppo huomata maailmanperintökohteen maisemassa liikkuessaan, vaikka niitä on Suomenlinnassa noin kuusi kilometriä. Osassa muureja on koteja, ravintoloita sekä juhla-, kokous- ja tapahtumatiloja.

10. Sininen reitti johdattelee linnoituksen päänähtävyyksiin. Kuinka pitkä se on?

Myös suurin osa Suomenlinnan palveluista sijaitsee Sinisen reitin varrella tai siltä versovien reittien äärellä. Vastuullinen vierailu onnistuu suosimalla Sinistä reittiä ja kulkemalla merkittyjä reittejä. Sininen reitti on pituudeltaan noin puolitoista kilometriä. Suomenlinna-vierailuun kannattaakin varata riittävästi aikaa, jotta ehdit nähdä maksuttomat nähtävyydet, nauttia linnoituksen palveluista sekä perehtyä historiaan ja kulttuuriin. Entäpä jos majoittuisit Suomenlinnassa? Koska maailmanperintökohteen autenttisuutta vaalitaan ja kulttuurimaisema on suojeltu, linnoituksessa ei ole asfalttia, kirkkaita katuvaloja ja ajoneuvoliikenne on minimoitu. Linnoitusvierailu on samalla myös mahdollisuus ulkoilla upeassa saaristossa vailla valosaastetta tai liikenteen melua. Iltojen hämärtyessä se tarkoittaa mahdollisuutta ihailla kuuta ja tähtiä. Talvisin voi taas nauttia puhtaasta lumesta. Täältä löydät lisää tietoa Suomenlinna-vierailuasi varten.

Suomenlinna on kulttuuriaarre, joka tarjoaa paljon koettavaa ja opittavaa.

Olet lämpimästi tervetullut vierailemaan maailmanperintökohteessa!

Aloita Vierailijakeskuksesta

Sieltä saat parhaat vinkit ja kuulet päivän tarjonnasta.

Valokuva Kirkkopuistosta, missä valosirkus Spektri pyörittää valaistuaja hulavanteita ja kirkko näkyy taustalla.

Tutustu tapahtumatarjontaan

Näyttelyitä, keikkoja, konsertteja ja paljon muuta!

Palveluiden aukioloajat

Suomenlinnassa on tarjontaa ympäri vuoden

Herkuttele Suomenlinnassa

Linnoituksessa on ravintoloita, kahviloita ja paikallinen baari

Juhli! Kokousta?

Suomenlinnassa on useita erilaisia tiloja varattavissa

Päänähtävyydet

Suomenlinna on nähtävyys ympäri vuoden