Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Tykistön maneesi vuokrataan väliaikaisesti Senaatti-Kiinteistöille

Suomenlinnan hoitokunta vuokraa C 81 Tykistön maneesin väliaikaisesti Senaatti-Kiinteistöille. Senaatti-Kiinteistöjen tavoitteena on rakennuksen vuokraaminen Sotamuseon näyttelytoimintaa varten Puolustusvoimien juhlavuoden 2018 ajaksi. Rakennuksessa ei tehdä rakenteellisia muutoksia, jotta tilan palauttaminen liikuntakäyttöön tulevaisuudessa olisi mahdollista.

Tykistön maneesissa on ollut liikuntatilat. Niissä toimi viime vuosien aikana kaksi eri yrittäjää, joista kumpikin joutui lopettamaan toiminnan kannattamattomana.

”Olemme viime vuosina selvittäneet mahdollisuuksia liikuntatilan jatkamiselle, koska se on tärkeä Suomenlinnan kaupunginosalle. Tällaista mahdollisuutta ei valitettavasti löytynyt”, sanoo Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula.

Alan yksityiset yritykset eivät kiinnostuneet tilasta, Suomenlinnasta ei löytynyt paikallista tahoa tilaa pyörittämään ja Helsingin kaupunki ilmoitti, ettei osallistu liikuntatilan käyttämiseen tilanteessa, jossa liikuntatilojen verkostoa kaupungissa muutenkin joudutaan karsimaan. Suomenlinnan hoitokunnan toimeksiannosta käyttömahdollisuuksia kartoittanut selvitysmies totesi, että käytön jatkaminen liikuntatilana edellyttää kaupungin rahallista panostusta ja yhdistystoimintaa.

Tykistön maneesin historiaa

Rakennus C 81 rakennettiin tykistön maneesiksi vuosina 1903 – 1904. Suomenlinnan vankileirin aikana 1918-1919 talo oli teatterirakennuksena. Suurta salia on käytetty myös urheilusalina ja elokuvateatterina varusmiehille, johon viittaa sen saama nimi ”Bio Vanikka”. Keittiö ja ruokala olivat talossa vuoteen 1965 asti. Suomenlinnan vankilan varasto oli talossa 1970-luvun vaihteesta vuoteen 2000. Työsiirtolan varaston muutettua varikon alueelle rakennukseen tehtiin 2000-luvulla liikuntasali, kuntosali ja puku- ja pesutilat. Tilat olivat vuokrattuna yksityisille liikunta-alan yrittäjille. Viimeisin yrittäjä lopetti toimintansa vuonna 2015.

Lisätietoja:
Ulla Räihä, johtaja, Suomenlinnan hoitokunta puh. 0295 338 301
Petteri Takkula, kehittämispäällikkö, Suomenlinnan hoitokunta, puh. 0295 338 387

Kaikki uutiset