Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Uusi hoitosuunnitelma koordinoi Suomenlinnan suojelua ja kehittämistä

Suomen suosituimpiin matkailukohteisiin kuuluva merilinnoitus ja Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on myös jatkuva restaurointi- ja kehittämiskohde. Suomenlinnan kehittämistyö tähtää Suomenlinnan pysymiseen kansainvälisesti arvostettuna, autenttisena merilinnoituksena.

Suomenlinnan hoitokunta on yhdessä sidosryhmiensä kanssa laatinut hoitosuunnitelman koordinoimaan Suomenlinnan suojelua ja kehittämistä. Hoitosuunnitelma tuo Suomenlinnaa kehittäville toimijoille entistä systemaattisemman työkalun, jonka avulla pidetään huoli maailmanperintöarvon säilymisestä.

Päämäärien saavuttamiseksi on määritetty kuusi strategista kehittämisaluetta, joiden alle on listattu tarkempia tavoitteita ja toimenpiteitä. Hoitosuunnitelmaan liittyy lisäksi erillinen toimenpideohjelma, jossa on määritetty suunnitelman konkreettiset toimenpiteet aikatauluineen.

Suomenlinnan hoitosuunnitelman luonnosversio valmistui vuonna 2012, jonka jälkeen sisältöä muokattiin laajan lausuntokierroksen perusteella. Lausuntoja ovat antaneet mm. eri ministeriöt ja virastot, Helsingin kaupunki sekä Suomenlinnan eri toimijat.

Unesco edellyttää hoitosuunnitelmaa nykyään kaikilta maailmanperintökohteilta. Suomen seitsemän maailmanperintökohdetta ovat tehneet yhteistyötä myös hoitosuunnitelmiaan laatiessaan; kohteiden hoitosuunnitelmat laaditaan samalla mallilla, jolloin suunnitelmia voi helposti verrata toisiinsa.

Voit lukea hoitosuunnitelman ja sen toimenpideohjelman internetsivuiltamme.

Suomenlinnaa alettiin rakentaa vuonna 1748. Suomenlinnaa restauroi, ylläpitää ja esittelee opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta, joka perustettiin vuonna 1973. Suomenlinna on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1991. Nykyään Suomenlinna on Suomen suosituimpia matkailukohteita noin 800 000 vuosittaisella kävijällään.

Lisätietoja aiheesta antaa:

Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula, puh. 0295 338 387

Kaikki uutiset