Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Vapaaehtoistyö sitouttaa säilyttämään kulttuuriperintöä, Unescon vapaaehtoisleiri käynnissä Suomenlinnassa

Suomenlinnan maailmanperintökohteessa on käynnissä World Heritage Volunteers -vapaaehtoistyöleiri 7.-19.8.2022. Unescon alainen leiri järjestetään merilinnoituksessa kahden koronavuoden tauon jälkeen. Leirille osallistuu 15 maailmanperinnöstä kiinnostunutta nuorta aikuista maailmalta. Leirin aikana vapaaehtoiset työskentelevät maisemanhoitotehtävissä Kustaanmiekan saarella, keräävät kävijäpalautetta Suomenlinnan matkailuneuvonnassa ja pääsevät valmistelemaan puisten purjeveneiden purjehduskilpailua Viaporin Tuoppia. Leirin järjestää Suomenlinnan hoitokunta yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Tänä vuonna leirin teemana on Resilience and Re-mobilization towards World Heritage. Teema konkretisoituu leiriläisten haluna osallistua yhteiseen tekemiseen ja inhimillisenä intona, kun jälleen voi kohdata ihmisiä kasvotusten. Yhteisöllistä tekemistä leiriläisille on tarjolla, kun taiteilijat Petra Vehviläinen ja Aio Yoshizawa (HIAP:n residenssitaiteilija) yhdessä leiriläisten kanssa käynnistävät paikkasidonnaisen kudontainstallaation valmistamisen Suomenlinnan Susisaarelle. Teoksessa vapaaehtoisten niittämä heinä päätyy raaka-aineeksi installaatioon, joka on osa Vehviläisen ja Yoshizawan SPELL(S)-projektia. – Yhteistyö vapaaehtoisten kanssa konkreettisen tekemisen kautta mahdollistaa taiteellisen praktiikan jakamisen ja teoksen sisällöistä ja merkityksistä puhumisen, Vehviläinen kertoo.

Installaatiota aletaan valmistaa torstaina 11.8. klo 9–11. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan teoksen valmistumista ja tapaamaan taiteilijoita ja vapaaehtoisia.

Leirille osallistuminen on elämää rikastuttava kokemus

Monelle vapaaehtoiselle leirille matkustaminen on ensikosketus Pohjoismaihin ja osalle myös ensimmäinen ulkomaan matka. Aiempien leiripalautteiden perusteella vapaaehtoistyö Suomenlinnassa on elämää rikastuttava kokemus, joka sitouttaa maailmanperinnön säilyttämiseen. Leirille osallistuminen koetaan ikimuistoisena matkana, joka parhaimmillaan synnyttää syviä ystävyyssuhteita.

Vapaaehtoistyö yhteisen maailmanperinnön hyväksi opettaa nuorille kansainvälisyyttä ja maiden ja kansojen rajat ylittävää solidaarisuutta. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa maailmanperinnön säilyttämisen merkitys korostuu. Leirille osallistuville vapaaehtoisille se konkretisoituu vapaaehtoistyön tekemisenä ja yhteisen ajan viettona eri puolilta maailmaa tulleiden leiriläisten kanssa. Suomenlinnan leiri on toistaiseksi ainoa Pohjoismaissa järjestetty World Heritage Volunteers -leiri.

Lisätietoja leiristä sekä leiriläisten ja HIAP:n taiteilijoiden haastattelupyynnöt:

  • Suomenlinnan hoitokunnan viestintäasiantuntija Paula Lappalainen, paula.lappalainen@suomenlinna.fi tai puh. 0295 338 335
  • Lisätietoja kansainvälisistä World Heritage Volunteers -leireistä Unescon sivuilla
Kaikki uutiset