Viaporin Kekri 2020

Viaporin Kekrin 2020 – ohjelma

Tarjolla on opastuksia, valon reitti, avoimia ovia, musiikkia, performansseja ja näyttelyitä! Ohjelma päivittyy ja tarkentuu tapahtumaviikkoon saakka. Tapahtumaa edeltävällä viikolla julkaisemme tapahtuma-alueen kartan. Sen avulla löydät tapahtumapaikoille.

Aloita Viaporin Kekriin osallistuminen lauttarannassa sijaitsevasta Suomenlinnan matkailuneuvonnasta. Matkailuneuvonta palvelee Viaporin Kekri -päivänä klo 10 – 20.

Seuraa Viaporin Kekriä myös Facebookin tapahtumasivulla. Siirry Facebookin tapahtumasivulle tästä. 

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Tarjolla monipuolinen kattaus opastettuja kierroksia. Kierroksille vain ennakkovarauksella, Tähtitaivas-kierrokset ovat ilmaisia.

  • Kurja Viapori kierros. Suomenlinna verhoutuu syksyn pimeyteen. Siihen kannattaa sukeltaa syvemmälle Kurja Viapori -kierroksella. Pimeä vuodenaika on pyhitetty murhamiehille, vankikarkureille, vaietuille salaisuuksille ja ruumiin kuolevaisuudelle. Enää ei paista aurinko. Kierroksella keskitytään Suomenlinnan historian tummiin tositarinoihin. Millaiset rikolliset päätyivät lusimaan linnoitukseen 1700-luvulla? Kuka oli Juhani Aataminpoika? Missä sijaitsi linnoitussaarten pahennusta herättänyt hökkelikylä, eräänlainen yrityskeskus Nystaden? Kierroksesta vastaa Ehrensvärd-seura.
  • Viinapiru Viaporissa kierros.Viaporin linnoitusta rakennettiin ennätysvauhtia 1750 – oluen ja viinan voimalla. Uudella opastuskierroksella kuulet linnoituksen arjesta ja juhlista; sen sotilaista ja upseereista. Miten porvaristo ja sotaväki selvitti valtataistelunsa Viaporin panimosta? Mikä on jumpru? Tiesitkö, että Sinebrychoffien ura alkoi myymällä olutta sotilaille juuri Viaporissa? Varjopuolelta tutustut muun muassa linnoituksen ei aivan raittiiseen pappiin. Johan sen sananlaskukin sanoo; ”Ko on viina velijenä niin on piru isäntänä”. Kierroksesta vastaa Ehrensvärd-seura.
  • Tähtitaivas Suomenlinnan yllä. Koe Helsingin pimein taivas Ursan tähtiretkellä Kustaanmiekassa! Retkellä tutustaan syksyn tähtikuvioihin ja planeettoihin sekä niiden paljastamaan maailmankaikkeuden rakenteeseen. Kierroksesta vastaa Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
Aika Ohjelma Hinta Liput / paikan varaus Lähtöpaikka
14.30 Viinapiru Viaporissa 11 € Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
17.00 Kurja Viapori 13 € Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
19.00 Tähtitaivas Suomenlinnan yllä Ilmainen Ilmoittautuminen aukeaa ma 26.10. klo 16 (ilmoittautumislinkki julkaistaan tässä) Suomenlinna-museo
19.30 Kurja Viapori 13 €  Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
21.00 Tähtitaivas Suomenlinnan yllä Ilmainen Ilmoittautuminen aukeaa ma 26.10. klo 16 (ilmoittautumislinkki julkaistaan tässä) Suomenlinna-museo

Valon reitti esityksineen on ilmainen.

Kulje valon reittiä Suomenlinnan lautan rannasta aina Susisaaren Tenalji von Fersenille saakka. Reitin varren puita, rakennuksia ja maamerkkejä on valaistu ja tulet näkemään Suomenlinnan uudessa valossa.

Pysähdy matkalla nauttimaan Valosirkus Spektrin ja Tulityöryhmä Poltteen pimeää iltaa valaisevia unohtumattomia esityksiä, esitykset määräajoin, katso alta. Siirry tästä lukemaan Valosirkus Spektristä. Siirry tästä lukemaan Tuliryhmä Poltteesta. 

Aika Ohjelma Tapahtumapaikka
17.00 Valosirkus Spektri Tykistölahti
18.00 Tuliryhmä Polte Tykistölahti
19.00 Valosirkus Spektri Puisto Linna Barin vieressä
19.30 Tuliryhmä Polte Tykistölahti
20.00 Valosirkus Spektri Ravintola Bastion Bistron piha

HAA Galleria, avoinna klo 12 – 20

Helsingin Taiteilijaseuran ylläpitämässä HAA Galleriassa pidetään laadukkaita nykytaiteen näyttelyitä. Viaporin Kekrin aikaan näyttelyssä on esillä TRACK -näyttely, joka viittaa muistoihin, menneisyyteen, ekologiseen jalanjälkeen tai tunteeseen.

Siirry tästä lukemaan lisää HAA Galleriasta ja sen näyttelyistä. 


Pohjoismainen kulttuuripiste, avoinna klo 12 – 16

Islantilainen taiteilija Magnus Logi Kristinsson pitää performanssin ”Painting as a performance” klo 12-16. Vierailulla saat infoa kulttuuripisteen ohjelmista ja tulevista tapahtumista. Tilassa on esillä näyttely rakennus B28:n historiasta. Kahvi-/teetarjoilu. Vapaa pääsy.

Siirry tästä lukemaan lisää Pohjoismaisesta kulttuuripisteestä. 


HIAP näyttely: The Post-Fossil Show, avoinna klo 12 – 18

Mitä konkreettisia muutoksia on tehtävä, että ilmastonmuutos saadaan pysäytetyksi? Suomenlinnassa toimiva taiteilijaresidenssi HIAP – Helsinki International Artist Programme on viimeisen kolmen vuoden aikana muuttanut toimintaansa liittyen kolmeen teemaan: ruoka, matkustus ja energia. Konkreettisten tekojen ja tiedon lisäksi The Post Fossil Show -näyttely esittelee teemaan liittyvää nykytaidetta.

Näyttely esittelee myös materiaalia Suomenlinnassa vuonna 1968 järjestetystä seminaarista, joka toi esille aikakauden akuutteja ekologisia kysymyksiä ja jolla oli suuri vaikutus suomalaisen muotoilukulttuurin kehitykseen. Seminaarin vieraita olivat mm. designteoreetikot Buckminster Fuller ja Victor Papanek. Vapaa pääsy.

Siirry tästä lukemaan lisää HIAP:sta ja näyttelystä.


Clear Fair and Certain – veistoksen poltto HIAP Galleria Augustassa, klo 16

Elina Vainion teos ’Clear Fair and Certain’ (’Selkeä Reilu ja Varma’) on osa Post-Fossil Show näyttelyä HIAP Galleria Augustassa. Näyttelyssä esillä olevat kolmen veistosta on tehty suitsukkeista, joiden materiaalina ovat toimineet kesän 2020 aikana kerätyt ja kuivatut kasvit. Yksi veistoksista poltetaan klo 16.00. Teoksen hidas palaminen hajottaa sanat ja kumoaa niiden merkityksen, kun se samalla vapauttaa monien kasvien tuoksut galleriatilaan. Teosten häviäminen tuo esille tulevaisuuden, jossa kaikki on epäselkeää, epäreilua ja epävarmaa. Vapaa pääsy.

Huom! Teokset kytevät ja savuavat, täyttäen galleriatilan tuoksulla. Tilaisuudessa on paikkoja max 25 henkilölle. Varaa paikkasi tästä. 


Suomenlinnan Upseerikerho avaa ovensa kekrin viettäjille, avoinna klo 16 – 22

Tervetuloa tutustumaan Suomen vanhimpaan upseerikerhoon! Kerhon jäsenet esittelevät alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan edelleen toimivaa kerhorakennusta. Kerhon baari ja ravintola ovat avoinna klo 16.00 – 22.00. Vapaa pääsy.

Siirry tästä tustustumaan Suomenlinnan Upseerikerhoon. 

Suomenlinnakeskus ja Suomenlinna-museo, avoinna klo 10 – 20

Suomenlinnakeskuksen kahvilasta löydät maukkaat syystarjoukset. Tule myös ottamaan selfie itsensä Kekripukin kanssa instapisteessämme.

Suomenlinna-museossa juhlistetaan uuden Laivaston soittokunta erikoisnäyttelyn avajaisia.

Liput Suomenlinna-museoon voit ostaa ennakkoon tästä.


Sotamuseoon on Viaporin Kekrissä vapaa pääsy, avoinna klo 11 – 20

Sotamuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen sota- ja asehistoriaan sekä Puolustusvoimien vaiheisiin liittyviä esineitä ja kuvia. Sotamuseon näyttelyt ulottuvat ajallisesti menneiden vuosisatojen sodista nykyaikaiseen kriisinhallintaan. Vapaa pääsy.

Tutustu Sotamuseon nettisivuihin tästä.

Mustan mirrin salakapakka Bastion Bistrossa, kolme esitystä 17.30, 18.30 ja 19.15

Schlagereita, kuplettaja ja vintage-musiikkia 1920-luvun riehakkaassa salakapakka-tunnelmassa Bastion Bistrossa. Humoristisen ja nostalgisen esityksen kupliva energia ja pilke silmäkulmassa nostattaa hymyn huulille ja laittaa jalan vipattamaan.

Esityksen muusikot ovat epookkitaidoistaan tunnettuja huippuammattilaisia: Reetta Ristimäki, Juha Hostikka ja Jukka Ojala. Esitykset kello 17.30, 18.30 ja 19.15. Esityksen kesto 30 minuuttia. Lipun hinta 18,00 €/kpl. Lippuja voi ostaa ennakkoon tiketti.fi.

Esityksissä on 36 katsojan kiintiö, jolla varmistetaan riittävät turvavälit. Lisäksi suosittelemme suojamaskin käyttöä konsertin aikana.

Siirry ravintolan sivuille tästä. 


Suomen Linna Band esiintyy Linna Barissa 

Aarni Kivisen kokoama All Stars -joukkio, viihdyttää pitkin iltaa moninaisilla numeroillaan kansaa ja kummituksia. Aika näyttää saako sisään ottaa bändin lisäksi asiakkaita ollenkaan, mutta Linna Barissa on isot terassit, ihana puisto, ulosmyyntiluvat ja aina lämmin tunnelma! Linna Bar avoinna klo 14-23. Vapaa pääsy!

 

Käy Kekri-kylvyssä Linna Barin pihalla telttasaunassa

Linna Bar tuo jo perinteisesti aivan huikean telttasaunan Suomenlinnaan kekrikylpyjä varten. Kyseessä ei suinkaan ole mikään retkeilijöiden kevyt pikasauna, vaan legendaarinen Se Telttasauna, jonka löylynheittäjän hillityt ja loppuun asti hiotut liikkeet johdattavat kylpijän sanoinkuvaamattomiin löylyihin ja taikamattomatkalle paratiisiin, tai manalaan.

Hinta 15 €, oma pyyhe mukaan, vuokrapyyhkeitä tarjolla. Juomia baarista. Sauna on avoinna jo perjantaina 30.10. klo 16-21 sekä Viaporin Kekrissä klo 14-21. Laudepaikkoja normaaliin nähden rajatusti, saavuthan ajoissa varmistaaksesi löylyt. Mahdollinen odottelu lämmitetyllä terassilla tai baarissa sisällä. Linna Bar on avoinna klo 14 – 23 (anniskelu päättyy klo 22).

Siirry ravintolan sivuille tästä.