Viaporin Kekri 2020

Viaporin Kekrin 2020 – ohjelma

Tapahtumakartta on julkaistu! Kartan numerot täsmäävät ohjelmakuvauksesta löytyvien numeroiden kanssa. Tästä voit avata kartan (pdf).

Tarjolla on opastuksia, valon reitti, avoimia ovia, musiikkia, performansseja ja näyttelyitä! Ohjelma päivittyy ja tarkentuu tapahtumaviikkoon saakka.

Aloita Viaporin Kekriin osallistuminen lauttarannassa sijaitsevasta Suomenlinnan matkailuneuvonnasta. Matkailuneuvonta palvelee Viaporin Kekri -päivänä klo 10 – 20.

Seuraa Viaporin Kekriä myös Facebookin tapahtumasivulla. Siirry Facebookin tapahtumasivulle tästä. 

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Kekritär rakentaa Kekripukkia HSL:n lauttarannan tuntumassa, klo 15 – 19

Kekritär rakentaa kekripukkia

Rantakasarmin edustalla. Pukki valmistuu muotoonsa illan aikana ja se jää odottamaan tulevaa – aikaa, jolloin voimme jälleen isolla joukolla kokoontua yhteiseen isoon Kekri-juhlaan. Silloin kekripukki sytytetään liekkeihin ja sen mukana murheet poltetaan taivaan tuuliin!

Ota kuva itsestäsi Kekrihengen kanssa ja pyöräytä kekripyörää. Vastaukseksi saat ennustuksen miltä pohjolan myyttiseltä eläimeltä ammentaisit parhaiten voimaa ensi vuonna? Oletko sinä karhun väkeä vai hirvenheimoa?

Tarjolla monipuolinen kattaus opastettuja kierroksia. Kierroksille vain ennakkovarauksella, Tähtitaivas-kierrokset ovat ilmaisia.

  • Kurja Viapori kierros. Suomenlinna verhoutuu syksyn pimeyteen. Siihen kannattaa sukeltaa syvemmälle Kurja Viapori -kierroksella. Pimeä vuodenaika on pyhitetty murhamiehille, vankikarkureille, vaietuille salaisuuksille ja ruumiin kuolevaisuudelle. Enää ei paista aurinko. Kierroksella keskitytään Suomenlinnan historian tummiin tositarinoihin. Millaiset rikolliset päätyivät lusimaan linnoitukseen 1700-luvulla? Kuka oli Juhani Aataminpoika? Missä sijaitsi linnoitussaarten pahennusta herättänyt hökkelikylä, eräänlainen yrityskeskus Nystaden? Kierroksesta vastaa Ehrensvärd-seura.
  • Viinapiru Viaporissa kierros.Viaporin linnoitusta rakennettiin ennätysvauhtia 1750 – oluen ja viinan voimalla. Uudella opastuskierroksella kuulet linnoituksen arjesta ja juhlista; sen sotilaista ja upseereista. Miten porvaristo ja sotaväki selvitti valtataistelunsa Viaporin panimosta? Mikä on jumpru? Tiesitkö, että Sinebrychoffien ura alkoi myymällä olutta sotilaille juuri Viaporissa? Varjopuolelta tutustut muun muassa linnoituksen ei aivan raittiiseen pappiin. Johan sen sananlaskukin sanoo; ”Ko on viina velijenä niin on piru isäntänä”. Kierroksesta vastaa Ehrensvärd-seura.
  • Tähtitaivas Suomenlinnan yllä. Koe Helsingin pimein taivas Ursan tähtiretkellä Kustaanmiekassa! Retkellä tutustaan syksyn tähtikuvioihin ja planeettoihin sekä niiden paljastamaan maailmankaikkeuden rakenteeseen. Kierroksesta vastaa Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
Aika Ohjelma Hinta Liput / paikan varaus Lähtöpaikka
14.30 Viinapiru Viaporissa TÄYNNÄ 11 € Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
17.00 Kurja Viapori TÄYNNÄ 13 € Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
19.00 Tähtitaivas Suomenlinnan yllä TÄYNNÄ Ilmainen Varaa paikkasi tästä. Suomenlinna-museo
19.30 Kurja Viapori TÄYNNÄ 13 €  Varaa liput tästä. HSL lauttaranta
21.00 Tähtitaivas Suomenlinnan yllä TÄYNNÄ Ilmainen Varaa paikkasi tästä. Suomenlinna-museo

Valon reitti esityksineen on ilmainen

Kulje valon reittiä Suomenlinnan lautan rannasta aina Susisaaren Tenalji von Fersenille saakka. Reitin varren puita, rakennuksia ja maamerkkejä on valaistu ja tulet näkemään Suomenlinnan uudessa valossa.

Pysähdy matkalla nauttimaan Valosirkus Spektrin ja Tulityöryhmä Poltteen pimeää iltaa valaisevia unohtumattomia esityksiä, esitykset määräajoin, katso alta. Siirry tästä lukemaan Valosirkus Spektristä. Siirry tästä lukemaan Tuliryhmä Poltteesta. 

Aika Ohjelma Tapahtumapaikka
17.00 Valosirkus Spektri Tykistölahti
18.00 Tuliryhmä Polte Tykistölahti
19.00 Valosirkus Spektri Puisto Linna Barin vieressä
19.30 Tuliryhmä Polte Tykistölahti
20.00 Valosirkus Spektri Ravintola Bastion Bistron piha

HAA Galleria, avoinna klo 12 – 20

Helsingin Taiteilijaseuran ylläpitämässä HAA Galleriassa pidetään laadukkaita nykytaiteen näyttelyitä. Viaporin Kekrin aikaan Helsingin taiteilijaseuran galleriassa on esillä kansainvälinen mediataiteen näyttely Traces, jossa kaikenikäiset voivat tutustua interaktiiviseen leikkikenttään.

Siirry tästä lukemaan lisää Kekri-viikon ajankohtaisesta näyttelystä. 

 

Pohjoismainen kulttuuripiste, avoinna klo 12 – 16

Islantilainen taiteilija Magnus Logi Kristinsson pitää performanssin ”Painting as a performance” klo 12-16. Vierailulla saat infoa kulttuuripisteen ohjelmista ja tulevista tapahtumista. Tilassa on esillä näyttely rakennus B28:n historiasta. Kahvi-/teetarjoilu. Vapaa pääsy.

Siirry tästä lukemaan lisää Pohjoismaisesta kulttuuripisteestä. 

 

HIAP näyttely: The Post-Fossil Show, avoinna klo 12 – 18

Mitä konkreettisia muutoksia on tehtävä, että ilmastonmuutos saadaan pysäytetyksi? Suomenlinnassa toimiva taiteilijaresidenssi HIAP – Helsinki International Artist Programme on viimeisen kolmen vuoden aikana muuttanut toimintaansa liittyen kolmeen teemaan: ruoka, matkustus ja energia. Konkreettisten tekojen ja tiedon lisäksi The Post Fossil Show -näyttely esittelee teemaan liittyvää nykytaidetta.

Näyttely esittelee myös materiaalia Suomenlinnassa vuonna 1968 järjestetystä seminaarista, joka toi esille aikakauden akuutteja ekologisia kysymyksiä ja jolla oli suuri vaikutus suomalaisen muotoilukulttuurin kehitykseen. Seminaarin vieraita olivat mm. designteoreetikot Buckminster Fuller ja Victor Papanek. Vapaa pääsy.

Siirry tästä lukemaan lisää HIAP:sta ja näyttelystä.

 

Clear Fair and Certain – veistoksen poltto HIAP Galleria Augustassa, klo 16

Elina Vainion teos ’Clear Fair and Certain’ (’Selkeä Reilu ja Varma’) on osa Post-Fossil Show näyttelyä HIAP Galleria Augustassa. Näyttelyssä esillä olevat kolmen veistosta on tehty suitsukkeista, joiden materiaalina ovat toimineet kesän 2020 aikana kerätyt ja kuivatut kasvit. Yksi veistoksista poltetaan klo 16.00. Teoksen hidas palaminen hajottaa sanat ja kumoaa niiden merkityksen, kun se samalla vapauttaa monien kasvien tuoksut galleriatilaan. Teosten häviäminen tuo esille tulevaisuuden, jossa kaikki on epäselkeää, epäreilua ja epävarmaa. Vapaa pääsy.

Huom! Teokset kytevät ja savuavat, täyttäen galleriatilan tuoksulla. Tilaisuudessa on paikkoja max 25 henkilölle. Varaa paikkasi tästä. 

 

 

Lasin puhallusta ja lasitaidetta Lasistudio Hytissä, klo 14 – 18

Lasistudio Hytti pitää ovet avoinna lauantaina tapahtuman aikaan. Tervetuloa lasihytin ovelle lämmittelemään, lasinpuhallusta seuraamaan ja ostoksia tekemään! Maksutapana käy kortti ja käteinen.

Tutustu Lasistudio Hytin toimintaan Anna Schroderuksen verkkosivuilla tästä. 

Lasistudio Hytti sijaitsee Suomenlinnan Susisaarella. Katso sijainti matkailijan kartalta, numero 35. Siirry tästä matkailijan kartalle. 

 

 

PERUTTU Suomenlinnan Upseerikerho avaa ovensa kekrin viettäjille

Tervetuloa tutustumaan Suomen vanhimpaan upseerikerhoon! Kerhon jäsenet esittelevät alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan edelleen toimivaa kerhorakennusta. Kerhon baari ja ravintola ovat avoinna klo 16.00 – 22.00. Vapaa pääsy.

 

Suomenlinnakeskus ja Suomenlinna-museo, avoinna klo 12 – 20

Suomenlinnakeskuksen kahvilasta löydät maukkaat syystarjoukset. Tule myös ottamaan selfie itsensä Kekripukin kanssa instapisteessämme.

Suomenlinna-museossa voit käydä tutustumassa uuteen Laivaston soittokunta -erikoisnäyttelyyn. Lue lisää näyttelystä täältä. 

Liput Suomenlinna-museoon voit ostaa ennakkoon tästä. 

 

Sotamuseoon on Viaporin Kekrissä vapaa pääsy, avoinna klo 11 – 20

Sotamuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen sota- ja asehistoriaan sekä Puolustusvoimien vaiheisiin liittyviä esineitä ja kuvia. Sotamuseon näyttelyt ulottuvat ajallisesti menneiden vuosisatojen sodista nykyaikaiseen kriisinhallintaan. Vapaa pääsy.

Tutustu Sotamuseon nettisivuihin tästä.

Mustan mirrin salakapakka Bastion Bistrossa, kolme esitystä – varaa paikkasi!

Schlagereita, kuplettaja ja vintage-musiikkia 1920-luvun riehakkaassa salakapakka-tunnelmassa. Humoristisen ja nostalgisen esityksen kupliva energia ja pilke silmäkulmassa nostattaa hymyn huulille ja laittaa jalan vipattamaan.

Esityksen muusikot ovat epookkitaidoistaan tunnettuja huippuammattilaisia: Reetta Ristimäki, Juha Hostikka ja Jukka Ojala.

Esitys lauantaina 31.10.2020 kello 17.30, (aiemmin ilmoitetut klo 18.30 ja 19.15 on peruttu). Esityksen kesto 30 minuuttia. Lipun hinta 18,00 €/kpl. Lippuja voi ostaa ennakkoon Tiketistä, tästä ostoksille. 

Esityksissä on 36 katsojan kiintiö, jolla varmistetaan riittävät turvavälit. Lisäksi edellytämme suojamaskin käyttöä konsertin aikana.

 

 

Suomen Linna Band esiintyy Linna Barissa!

Suomen Linna Band, Aarni Kivisen kokoama All Stars -joukkio, viihdyttää pitkin iltaa moninaisilla numeroillaan kansaa ja kummituksia. Aika näyttää saako sisään ottaa bändin lisäksi asiakkaita ollenkaan, mutta meilläpä on isot terassit, ihana puisto, ulosmyyntiluvat ja aina lämmin tunnelma!

Lue lisää Linna Barin nettisivuilta.

 

 

Konsort Karhea & Kohtalo, Myllysalissa klo 18

Konsort Karhea perustettiin Suomenlinnassa 2019 innostuksesta yhdistää (enimmäkseen) vanhojen eurooppalaisten instrumenttien karhea sointi erilaisten lauluäänien väreihin.

Kekrinä ohjelmistomme koostuu melankolisista ja synkistäkin lauluista.

Myllysaliin otetaan sisääntulojärjestyksessä enintään 30 henkilöä. Tule ajoissa niin varmistat paikkasi! Ajan hengen mukaisesti yleisön on suojauduttava tartuntataudeilta kasvomaskein.

Vapaa pääsy! Lue lisää konserttijärjestäjän tapahtumasivuilta Facebookista. 

Käy Kekri-kylvyssä Linna Barin pihalla telttasaunassa

Linna Bar tuo telttasaunan Suomenlinnaan kekrikylpyjä varten. Telttasaunassa löylynheittäjän hillityt ja loppuun asti hiotut liikkeet johdattavat kylpijän sanoinkuvaamattomiin löylyihin ja taikamattomatkalle paratiisiin, tai manalaan.

Hinta 15 €, oma pyyhe mukaan, vuokrapyyhkeitä tarjolla. Juomia baarista. Sauna on avoinna jo perjantaina 30.10. klo 16-21 sekä Viaporin Kekrissä klo 14-21. Laudepaikkoja normaaliin nähden rajatusti, saavuthan ajoissa varmistaaksesi löylyt. Mahdollinen odottelu lämmitetyllä terassilla tai baarissa sisällä. Linna Bar on avoinna klo 14 – 23 (anniskelu päättyy klo 22).

 

 

 

Kekriyön Sointukylpy täydenkuun taivaan alla, klo 23 alkaen

Kekriyön sointukylvyssä kylvetään kynttilän valossa. Kylpyyn mahtuu max 12 hlöä. Ota mukaasi lyhty tai lyhtykynttilä. Mukaasi tarvitset lämpimät ulkovaatteet, makuualustan ja makuupussin. Yöllä saattaa olla jo pakkasta.

Tulethan ajoissa. Viimeistään 10 minuuttia ennen. Sointukylvyn jälkeen voit halutessasi jäädä hetkeksi muistelemaan kynttilänvaloon tuonpuoleisessa olevia läheisiäsi.

Älä tule päihtyneenä äläkä kipeänä. Saavuthan hiljaisesti.

SITOVA ilmoittautuminen onallasoundbath(a)gmail.com. Tulo-ohjeet saat meilitse. Peruutus 24 h aiemmin. Jos et sairastumisen tai muun äkillisen syyn ilmaantuessa pääsekkään, ilmoitahan siitä heti, niin mahdollinen jonossa oleva saa paikkasi.

Sointukylvyn hinta 25 € maksetaan kortilla.

Lue lisää Kekriyön Sointukylvystä järjestäjän Facebook-sivulta. 

Hiljenny Suomenlinnan kirkossa, klo 12 – 18

Pyhäinpäivänä muistetaan edesmenneitä. Viaporin Kekrin aikaan lauantaina Suomenlinnan kirkossa voi käydä hiljentymässä ja sytyttää kynttilän edesmenneille. Majakkakirkon tornin valo valaisee syksyistä iltaa ja kutsuu hiljentymään rauhalliseen kirkkoon.