Tenalji von Fersen, max. 200

Korkea tiiliholvattu juhlasali on kunnostettu vuonna 1775 rakennettuun linnoituksen leipomon viljavarastoon. Upea sali muuntautuu monipuolisesti seminaari-, juhla- tai esitystilaksi.

Juhlasalin invahissiä kunnostetaan vuoden 2017 alussa, lue lisää kunnostustyöstä.

fersenjuhla

  • Soveltuvuus: Juhlatilaisuudet klo 10–01
  • Henkilömäärä: max 200 (teatteri 170, illallinen 200)
  • Hinta vuodelle 2017: kesä pe-la 2070 € / talvi ja muut päivät 1600 €
  • Tilat: Suuri holvattu sali, lämmityskeittiö, eteinen, wc-tilat eri rakennuksessa
  • Kalustus: pöydät ja tuolit 200 henkilölle, puhujapönttö, esiintymislava (3x6m)
  • Varustus: valkokangas, dataprojektori, internetyhteys (WLAN), mikserivahvistin, mikrofoni, fläppitaulu, henkilönostin pyörätuoleja varten, flyygeli Yamaha (lisämaksusta)
  • Huomaa! wc-tiloihin kuljetaan ulkokautta, tilassa henkilönostin pyörätuoleja varten

Tilasta tarkemmin

Suomenlinnan sisemmässä bastionikehässä sijaitseva Tenalji von Fersen kuuluu saarten arvokkaimpiin rakennuksiin, ja sen holvatut salit ovat linnoituksen komeimpia. Tenalji von Fersen sijaitsee Suomenlinnan Susisaarella kuivatelakan kupeessa.

Juhlasali on kunnostettu vuonna 1775 rakennettuun linnoituksen leipomon viljavarastoon. Salin rosoiset ja eläväiset tiiliholvit ja suuret ikkunat luovat tilaan erityistä tunnelmaa. Tenalji von Fersen soveltuu niin juhlatilaisuuksien, konserttien, kokousten kuin konferenssienkin järjestämiseen. Istuva illallinen on mahdollista kattaa 200 hengelle. Pääsalia jakavat korkeat holvikaaret ja näin tila jakautuu luonnollisesti erillisiin osiin esimerkiksi ruokailulle ja ohjelmalle.

Pöytiä ja tuoleja ei ole järjestetty valmiiksi, mutta kalustuksen voi tilata erikseen lisämaksusta. Flyygelin saa käyttöönsä lisämaksusta.

Tenalji von Fersenin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevan pienemmän Myllysalin voi yhdistää varaukseen. Tällöin tiloissa onnistuvat suuremmatkin tilaisuudet, ja vuokraukseen kuuluvat myös tiloja yhdistävät Leipomon ja Korppukuivaamon käytävät.

Tenalji von Fersenin historia

Rakennuksen vanhin rakennusvaihe ajoittuu jo 1750-luvun alkuun, jolloin nykyisen leipomo-osan paikalle alettiin rakentaa varastorakennusta sadevesille. Vuonna 1759 alkoi telakan pumppuhuoneen rakentaminen suuren kaleerialtaan lounaisosaan. Vuoteen 1761 mennessä oli pumppuhuoneeseen louhittu kaksi kaivoa, jotka olivat yhteydessä telakka-altaisiin holvatun käytävän välityksellä.

Uusi vaihe tenalji von Fersenin historiassa alkoi vuonna 1773. Tuolloin alettiin toteuttaa J.M. Sprengtportenin johdolla laadittua yleissuunnitelmaa. Vesivarastohankkeesta luovuttiin, ja sen ja pumppuhuoneen väliselle alueelle alettiin rakentaa suurta leipomorakennusta, joka valmistui pääosin vuonna 1775.

Venäläisen kauden alussa rakennus oli entisessä käytössään, mutta 1830-luvulla lämmittämätön ullakko muutettiin kasarmitiloiksi. Leipomoa käytettiin yhä entiseen tarkoitukseensa.

Krimin sodan pommituksessa rakennuksen ylin kerros vaurioitui niin pahoin, että se purettiin ja jäi tämän jälkeen vain matalaksi ullakoksi peltikaton alle. 1880-luvulla pumppukuilut täytettiin maalla ja pumppuhuoneeseen tehtiin asfalttilattia. Se sisustettiin maneesiksi ampumaharjoituksia varten.

Suomalaisen kauden alussa rakennus oli vankikasarmina, ja tämän jälkeen mm. sukellusvenelaivaston akkulataamona ja varastona ja myöhemmin Valmetin varasto- ja verstastiloina. Vuonna 1964 rakennus siirtyi Muinaistieteellisen toimikunnan, nykyisen Museoviraston hallintaan jonka johdolla tiloista purettiin lukuisia rakennushistoriallisia kerrostumia ja otettiin esille alkuperäinen tilarakenne. Näiden purkutöiden jäljiltä rakennus oli 1990-luvun loppuun asti käyttämättömänä kylmänä “purkurauniona”.

Kunnostustöiden ensimmäisessä vaiheessa, vuonna 1998 suuri varasto kunnostettiin nykyiseen käyttöönsä. Salin alkuperäinen tiililattia oli pahoin rapautunut eikä olisi kestänyt käyttöä. Lattian suojaksi rakennettiin uusi lankkulattia, jonka alle tehtiin tarvittavat tekniset asennukset. Rapautuneet holvit puhdistettiin ja jätettiin rappaamatta. Näin salin ilme ei ratkaisevasti muuttunut.