Katukivetyksen tekoa

Matkailun kasvu vaikuttaa

Maailman matkailu lukuina

1,32 mrd ulkomaanmatkaa vuonna 2017
1,8 mrd ulkomaanmatkaa vuonna 2030 (ennuste)
1,22 mrd € matkailutulot vuonna 2017
10% maailman työvoimasta
10% bruttokansantuotteesta
3. suurin elinkeino

Lähde: YK:n alainen maailman matkailujärjestö UNWTO

Suomessa luonto ja hiljaisuus vetovoimana

Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa lyötiin vuonna 2017 kaikki ennätykset. Ulkomaiset yöpymiset kasvoivat ennätykselliseen 6,6 miljoonaan. Suomeen tulee eniten matkailijoita Venäjältä, Saksasta, Ruotsista, Britanniasta ja Kiinasta. Suomen vetovoimatekijät kuten luonnon läheisyys, väljyys ja hiljaisuus tarjoavat kansainvälisille matkailijoille merkityksellisiä ja aitoja elämyksiä. Kasvavat matkailijavirrat asettavat Suomessakin luonnon ja kulttuuriympäristöjen kestävyyden kuitenkin yhä kovemmalle koetukselle.

Helsingissä ylitettiin vuonna 2017 ensimmäistä kertaa neljän miljoonan yöpyjän rajapyykki. Helsingin matkailun vahvuus on sen monipuolinen maajakauma, sillä matkailijoita saapuu monilta eri markkina-alueilta. Helsingin vetovoimatekijä matkailumarkkinoilla on luonnonläheisyys yhdistettynä kiinnostavaan kaupunkikulttuuriin ja tapahtumatarjontaan.

Matkailun kasvu Suomessa etenkin Helsingissä heijastuu myös Suomenlinnan kävijämääriin. Vuonna 2017 linnoituksessa vieraili 1 042 000 kävijää, joka jää vain 10 000 kävijällä edellisvuonna tehdystä ennätyslukemasta. Suomenlinnan muuttuminen pelkästä kesäkohteesta ympärivuotiseksi käyntikohteeksi on myös pitkälti sen ansiota, että Helsinki kiinnostaa kävijöitä ympäri vuoden. Tietenkin Suomenlinnassa on myös tehty määrätietoista työtä vuosia ympärivuotisuuden eteen.

Lue aiheesta lisää: