Suomenlinna
Palaute
Media
Yhteystiedot
Suurenna PienennäLinnoitus

Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on Ruotsin vallan aikainen merilinnoitus ja saaristolaivaston tukikohta. Linnoitus, jonka rakentaminen aloitettiin 1700-luvun puolivälissä, on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. Suomenlinna on myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu yli 800 vakituista asukasta.

Suomenlinna talvella, Suomen Ilmakuva Oy

Kallioluodoille rakennettu merilinnoitus on epäsäännöllinen bastionilinnoitus. Venäjän vallan aikana linnoitusta vahvistettiin meren puolella ja puolustusrintama laajentui Helsingin edustan saarille.

Merilinnoitus on ollut merkittävässä osassa Suomen historian käännekohdissa. Se on ehtinyt kuulua kolmelle valtiolle. Suomenlinnan rakennuskanta on pääosin peräisin 1700-luvun loppupuolen ruotsalaiselta kaudelta. 1800-luvun alusta 1900-luvun alkupuolelle Suomenlinna, silloin Viapori, kuului Venäjään. Venäläisellä kaudella Viapori oli vilkas varuskuntakaupunki. Suomen itsenäistyttyä siellä toimi rannikkotykistörykmentti, sukellusvenetukikohta ja sotakorvauslaivoja valmistava Valmetin korjaustelakka.

Suomenlinna tänään

Suomenlinna kuuluu Suomen valtiolle, ja sitä hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, Suomenlinnan hoitokunta. Entinen sotilaslinnoitus siirtyi siviilihallintoon vuonna 1973 lukuun ottamatta Pikku Mustasaarta, jossa toimii Merisotakoulu. Myös tullilla on merilinnoituksessa toimipisteensä. Lisäksi saarella toimii Suomenlinnan vankila. Suuri osa muurien, vallien ja rakennusten korjaustyöstä tehdään vankityönä.

Vanhat linnoituslaitteet ovat hyötykäytössä asuntoina, työhuoneina, huoltotiloina ja yleisön palvelupisteinä. Rakennuksia kunnostetaan jatkuvasti. Linnoituslaitteiden ja rakennusten restaurointi vaatii suurta asiantuntemusta. 1700-luvulla rakennettu kuivatelakka Susisaarella on edelleen käytössä vanhojen puupurjealusten talvisäilytys- ja kunnostuspaikkana. Linnoituksen lähistöllä on myös historiallisia vedenalaislöytöjä.

Suomenlinnan luonto on lähes kokonaan ihmisen muokkaamaa, maisema vaihtelee erityyppisiin linnoitusvyöhykkeisiin ja saaristoluonnosta kaupunkipuistoon. Monet muuttolinnut pysähtyvät Suomenlinnassa ja useat linnut, kuten valkoposkihanhet ja joutsenet, pesivät saarilla.


SuomenlinnaLinnoitusmuuria

  • 8 saarta: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Särkkä, Pormestarinluodot ja Lonna.
  • Pinta-ala: maata 80 hehtaaria, ympäröivä vesialue 80 ha
  • Muurien pituus: noin 6 km
  • Tykkejä: 105 kpl
  • Rakennuksia: 200 (160.000 neliömetriä)
  • Asukkaita noin 850
  • Työpaikkoja: ympäri vuoden noin 400, kesäisin noin 500.